Arbetsgivare bröt sig in i bilen

POLISEN2003-06-26
ST-medlemmen Lars Sjöberg misstänktes för reseräkningsfusk på knappt 1 700 kronor. Arbetsgivaren skuggade och filmade honom för att hitta bevis och gjorde inbrott i hans bil.

- Det var en orimlig proportion på insatsen, man kränkte Lars Sjöbergs samtliga rättigheter. Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger juristen Eric Sundberg på LO-TCO rättsskydd.

Eric Sundberg har anlitats av ST för att hjälpa Lars Sjöberg att få förföljelsen klassad som arbetsskada.

Lars Sjöberg arbetade som delgivningsman inom Stockholmspolisen. För sex år sedan anklagade arbetsgivaren honom för fusk med reseräkningar. Arbetsgivaren utnyttjade polisens resurser för att hitta bevis. De skuggade honom och filmade både honom och hans familj. Bilder från filmningen lades fram vid rättegången, där Lars Sjöberg friades.

När han kom tillbaka till arbetet efter ett års sjukskrivning blev han anklagad på nytt, denna gång för att ha arbetat under sjukskrivningstiden. En ny förundersökning startades. Lars Sjöberg sjukskrev sig på nytt, och i dag är han förtidspensionerad.

ST-ombudsmannen Agneta Lundström-Bäckelin är övertygad om att det är händelserna på arbetsplatsen som orsakat förtidspensioneringen. Försäkringskassan ville dock inte godkänna arbetsskadan. Men socialförsäkringsnämnden, som tar det slutliga beslutet, skickade tillbaka ärendet till kassan för grundligare utredning.

- Med det vi vet nu kommer vi att överklaga om försäkringskassan säger nej. Vi tycker inte att en myndighet får bete sig så här, säger Agneta Lundström-Bäckelin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.