En majoritet av faktorerna som kan förklara kvinnors högre sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa är arbetslivsknutna.
Bild: Mostphotos
En majoritet av faktorerna som kan förklara kvinnors högre sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa är arbetslivsknutna.

Arbetslivsfaktorer kan vara en förklaring till skillnad i psykisk ohälsa mellan män och kvinnor

JÄMSTÄLLDHET2021-02-25

Kvinnor står för två tredjedelar av sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa. Förklaringen kan finnas i arbetslivet. I kvinnodominerade sektorer finns påfrestningar i arbetsmiljön eller arbetssituationen som ökar risken för psykiatriska diagnoser, visar en ny forskningsöversikt.

Psykisk ohälsa är den vanligaste anledningen till sjukskrivning både bland kvinnor och män. Men av alla sjukfall i psykisk ohälsa står kvinnor för två tredjedelar och män för en tredjedel. På uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten har forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborg universitet gjort en kunskapsöversikt av nordisk forskning för att hitta möjliga förklaringar till kvinnors högre sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa.

I de kartlagda studierna hittar forskarna sju faktorer som har ett samband till sjukfrånvaro med psykisk ohälsa hos kvinnor, men inte hos män. Det är personalneddragningar, obalans mellan ansträngning och belöning i arbetslivet, att arbeta i en kvinnodominerad bransch med låga krav på kompetens, skillnader i kvinnors och mäns yrken och arbetsplatser, rökning, låg utbildningsnivå och lång sjukskrivningstid sedan tidigare. Enligt Sahlgrenska akademins kartläggning handlar sambandet mellan dessa faktorer och psykisk ohälsa hos kvinnor om att kvinnor är mer sårbara för faktorn eller att fler kvinnor exponeras för faktorn, jämfört med män.

En majoritet av faktorerna som kan förklara kvinnors högre sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa är arbetslivsknutna. Enligt Sahlgrenska akademin visar flera studier att den könsuppdelade arbetsmarknaden har betydelse, bland annat genom att det inom kvinnodominerade yrken finns påfrestningar i arbetsmiljön eller arbetssituationen som ökar risken för psykisk ohälsa.

Kunskapsöversikten från Sahlgrenska akademin är en del av Jämställdhetsmyndighetens rapport ”Psykisk ohälsa och andra aspekter av hälsa” som är en del av myndighetens regeringsuppdrag att följa upp det politiska delmålet ”Jämställd hälsa”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA