Arbetslös fick inte kallelse till fackets årsmöte

ARBETSLÖS2003-06-26

Varför går det inte lika lätt för en arbetslös medlem att få kallelse till årsmöten som att få meddelande om höjd avgift? undrar ST-medlemmen Eva Claeson. Det ska inte ske igen, lovar Gun Smed, ST-Skatt.

Eva Claeson är arg. Sedan 1977 har hon arbetat på skattemyndigheten i Eskilstuna och deltagit på många årsmöten. Men sedan hon sades upp på grund av arbetsbrist 1997 har hon inte fått någon kallelse, trots att hon själv bett om det.

- Man känner sig utraderad, beskriver hon. Pengarna vill facket ha av mig men jag uppfattar inte att de bryr sig om oss arbetslösa.

Varje sommar sedan 1999 har hon arbetat på sin gamla arbetsplats från april till och med augusti. Under den perioden betalar hon högre medlemsavgift, vilket hon snabbt får meddelande om.

- Jag har sagt vid fikat på jobbet att jag skulle vända mig till Statstjänstemannen. Då talade vår vice ordförande om för mig när årsmötet hölls, berättar hon.

- Jag beklagar vad som hänt, säger Gun Smed, sektionsordförande inom ST-Skatt. I fortsättningen ska alla arbetslösa medlemmar få kallelse.

Sektionens kontakter med arbetslösa medlemmar har främst bestått i att man bevakar, att de först kommer ifråga om skattemyndigheten behöver ta in extrapersonal.

Så här gör man inom några andra ST-avdelningar:

- Kontakter med arbetslösa sköts lokalt på respektive institution, säger Jan-Erik Berglind, ST-SiS vid Statens institutionsstyrelse.

Alla medlemmar får medlemsinformation och kallelser till årsmöten så länge de står kvar i avdelningen. De tre arbetsplatskommittéerna ser till att informationen når ut, upplyser avdelningsordförande Lars Hedin.

Ann Mattsson, ordförande för ST-Ams Skånesektion:

- Arbetslösa har samma rättigheter som övriga medlemmar och får samma information som dem och kallas till årsmöten så länge de är kvar i ST-Ams. Men andra aktiviteter anordnar vi tillsammans med ST-distriktet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA