Arbetslösheten bromsar in

ARBETSMARKNAD2020-08-11
Arbetslösheten ökar inte längre lika snabbt som tidigare under pandemin. Enligt Arbetsförmedlingen ligger arbetslösheten kvar på 9,2 procent för juli. Men de långtidsarbetslösa blir allt fler.

Enligt Arbetsförmedlingen fortsätter arbetslösheten att stiga tydligt i alla grupper, men ökningstakten har minskat. När det gäller personer som varit arbetslösa tolv månader eller mer är ökningen snabbare.

”Det är tydligt att pandemin har försvårat arbetsmarknadsläget ytterligare för allt fler grupper inskrivna arbetslösa. Risken att hamna i långtidsarbetslöshet är stor, särskilt bland dem med kort utbildning. Därför är det viktigt att fortsätta motivera till studier som leder till jobb”, kommenterar analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

I slutet av juli var 478 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Jämfört med juli förra året är det 134 000 fler. Uttryckt som andel av den registerbaserade arbetskraften har arbetslösheten stigit från 6,9 till 9,2 procent på ett år. Men i jämförelse med juni i år ligger arbetslösheten kvar på 9,2 procent också i juli. Arbetslösheten fortsätter att öka bland inrikes födda och personer med gymnasieutbildning.

Långtidsarbetslösheten i juli ligger 16 procent högre än motsvarande period i fjol. Totalt hade knappt 165 000 personer då varit utan arbete i tolv månader eller mer. I antal räknat är ökningen jämnt fördelad mellan inrikes och utrikes födda.

Bland ungdomar 18-24 år var 13,4 procent inskrivna som arbetslösa i juli. Det kan jämföras med 8,5 procent i juli förra året. Sammanlagt var 72 833 ungdomar utan jobb i slutet av juli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.