Åtal mot statsanställda i Labcenter-härva

MUTOR2020-09-22
Fyra statligt anställda – två på Lantmäteriet och två på Transportstyrelsen – åtalas för mutbrott, efter att ha tagit emot gåvor från it-utbildningsföretaget Labcenter, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Medarbetare på flera myndigheter – Försäkringskassan, Lantmäteriet, Riksgälden, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen, Trafikverket och Åklagarmyndigheten – utreds sedan 2017 för mutbrott av Riksenheten mot korruption. De händelser som utredningen rör har skett mellan 2015 och 2017.

De anställda misstänks för att ha tagit emot telefoner, surfplattor och cyklar från företaget it-utbildningsföretaget Labcenter, oftast i samband med ett utbildningstillfälle. 

Nu åtalas fyra statligt anställda, två på Lantmäteriet och två på Transportstyrelsen, för tagande av muta.

Fler åtal kan dock vara på gång, enligt chefsåklagare Alf Johansson.

”Utredningen pågår fortsatt och vi får se vart det tar vägen någonstans. Den gemensamma nämnaren är att det handlar om samma leverantör och tagande av muta”, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Misstankarna mot personer knutna till Labcenter, om grovt givande av muta och bedrägeri, har avskrivits, säger Alf Johansson till Siren.

Tidigare i september har fem anställda inom regioner och kommuner åtalats i samma härva.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.