Åtal mot statsanställda i Labcenter-härva

MUTOR2020-09-22

Fyra statligt anställda – två på Lantmäteriet och två på Transportstyrelsen – åtalas för mutbrott, efter att ha tagit emot gåvor från it-utbildningsföretaget Labcenter, skriver Nyhetsbyrån Siren.

Medarbetare på flera myndigheter – Försäkringskassan, Lantmäteriet, Riksgälden, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen, Trafikverket och Åklagarmyndigheten – utreds sedan 2017 för mutbrott av Riksenheten mot korruption. De händelser som utredningen rör har skett mellan 2015 och 2017.

De anställda misstänks för att ha tagit emot telefoner, surfplattor och cyklar från företaget it-utbildningsföretaget Labcenter, oftast i samband med ett utbildningstillfälle.

Nu åtalas fyra statligt anställda, två på Lantmäteriet och två på Transportstyrelsen, för tagande av muta.

Fler åtal kan dock vara på gång, enligt chefsåklagare Alf Johansson.

”Utredningen pågår fortsatt och vi får se vart det tar vägen någonstans. Den gemensamma nämnaren är att det handlar om samma leverantör och tagande av muta”, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Misstankarna mot personer knutna till Labcenter, om grovt givande av muta och bedrägeri, har avskrivits, säger Alf Johansson till Siren.

Tidigare i september har fem anställda inom regioner och kommuner åtalats i samma härva.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA