Bild: Mostphotos

Två döms till dagsböter för mutbrott

LANTMÄTERIET2021-05-26
Två tidigare anställda vid Lantmäteriet döms till dagsböter för mutbrott i samband med Labcenterhärvan. De två ska också betala tillbaka värdet av mutan och en del av rättegångskostnaderna.

De två medarbetarna vid Lantmäteriet fick i sina anställningar stor frihet att själva välja vilka externa utbildningar de skulle delta i. De båda valde bland annat att delta i en kurs som anordnades av företaget Labcenter, där en del av kursanmälan utgjorde ett val av så kallade labbtillbehör. Tillbehören ingick i kursavgiften och levererades efter kursens genomförande till kursdeltagarens hemadress.

De två nu dömda valde bland annat presentkort, mobiltelefon och surfplatta. Tingsrätten konstaterar att de inte anmält till arbetsgivaren att de tagit emot produkterna förrän utredningen inleddes. Deras påståenden om att de inte påverkats att välja just de här kurserna på grund av labbtillbehören påverkar inte heller tingsrättens bedömning.

Tingsrätten anser att förmånen varit otillbörlig och dömer därför båda till 60 dagsböter à 350 kronor, samt att återbetala värdet av förmånen. De får också själva betala kostnaden för sin respektive försvarare i rättegången.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.