Hundratals misstänks i muthärva

KORRUPTION2019-02-20
Antalet misstänkta i samband med muthärvan kring utbildningsföretaget Labcenter växer kraftigt. Enligt uppgifter i Dagens Industri är nu ett par hundra offentliganställda misstänkta för att ha tagit mutor.

Misstankar om mutbrott började riktas mot Labcenter år 2017. Då anmälde Riksgälden elva av sina medarbetare för att de tagit emot dyra gåvor i samband med utbildningstillfällen. Kostnaden för gåvorna fakturerade senare Labcenter myndigheten för, uppger tidningen.

Sedan dess har härvan växt betydligt, skriver Dagens Inudstri. Chefsåklagare Alf Johansson misstänker för närvarande ett par hundra personer vid 60 till 70 myndigheter, landsting, kommuner och andra offentliga institutioner för att ha mottagit mutor i form av bland annat spelkonsoler och surfplattor.

”Vi utreder också anställda hos några privata organisationer, och det är organisationer där allmänintresset gör att vi utreder dem trots att de är privata”, säger Alf Johansson till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Korruption Mutor
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.