Tidigare statsanställd åtalas

MUTOR2020-10-16

En tidigare anställd på Åklagarmyndigheten åtalas för mutbrott sedan han tagit emot en mobiltelefon av en utbildningsanordnare. Totalt har mer än 20 personer åtalats i Labcenterhärvan, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Den före detta anställde vid Åklagarmyndigheten var delaktig i en utbildning arrangerad av utbildningsföretaget Labcenter. Som erkänsla fick han en mobiltelefon värd 7 000 kronor av företaget, uppger Siren. Chefsåklagaren på Riksenheten mot korruption hävdar att det är fråga om ett mutbrott och har väckt åtal mot mannen. Enligt Siren har därmed mer än 20 personer åtalats i härvan.

Den tidigare anställde tjänstemannen medger att han fått en telefon i samband med kursen sommaren 2016. Men han förnekar brott. Redan tidigare har anställda vid flera statliga myndigheter, bland annat Transportstyrelsen, Riksgälden och Lantmäteriet, åtalats för att ha de tagit emot presentkort och andra gåvor av Labcenter.

Redan år 2017 väcktes misstankarna kring utbildningsföretaget Labcenter. Efterhand har utredningen enligt Siren kommit att beröra flera myndigheter och hundratals anställda. Också de ansvariga på Labcenter har misstänkts för flera brott under förundersökningen, men alla misstankar mot företagets företrädare har avskrivits av åklagaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA