Tidigare statsanställd åtalas

MUTOR2020-10-16
En tidigare anställd på Åklagarmyndigheten åtalas för mutbrott sedan han tagit emot en mobiltelefon av en utbildningsanordnare. Totalt har mer än 20 personer åtalats i Labcenterhärvan, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Den före detta anställde vid Åklagarmyndigheten var delaktig i en utbildning arrangerad av utbildningsföretaget Labcenter. Som erkänsla fick han en mobiltelefon värd 7 000 kronor av företaget, uppger Siren. Chefsåklagaren på Riksenheten mot korruption hävdar att det är fråga om ett mutbrott och har väckt åtal mot mannen. Enligt Siren har därmed mer än 20 personer åtalats i härvan.

Den tidigare anställde tjänstemannen medger att han fått en telefon i samband med kursen sommaren 2016. Men han förnekar brott. Redan tidigare har anställda vid flera statliga myndigheter, bland annat Transportstyrelsen, Riksgälden och Lantmäteriet, åtalats för att ha de tagit emot presentkort och andra gåvor av Labcenter.

Redan år 2017 väcktes misstankarna kring utbildningsföretaget Labcenter. Efterhand har utredningen enligt Siren kommit att beröra flera myndigheter och hundratals anställda. Också de ansvariga på Labcenter har misstänkts för flera brott under förundersökningen, men alla misstankar mot företagets företrädare har avskrivits av åklagaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.