Bild: Roland Jakobsson/ Mostphotos

Tidigare statsanställd döms i muthärva

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2021-02-01

En före detta anställd på Åklagarmyndigheten döms till att betala 16 000 kronor i böter efter att ha tagit emot en mobiltelefon från it-utbildningsföretaget Labcenter i samband med en kurs. Sedan tidigare har ett tjugotal anställda från olika myndigheter åtalats i Labcenterhärvan.

När mannen, som då var anställd på Åklagarmyndigheten, under sommaren 2016 anmälde sig till en kurs som anordnades av it-utbildningsföretaget Labcenter fick han välja mellan ett antal olika produkter som han kunde få. Han valde då en mobiltelefon värd 7 000 kronor som han senare tog emot vid kursstart, enligt en dom i tingsrätten.

I förhör nekar mannen till mutbrott och uppger att mobiltelefonen var tänkt att användas i samband med laborationsarbete under kursen, och för att tillämpa sina kunskaper efter det att kursen var över. Han påpekar också att han lämnade in mobiltelefonen till sin arbetsgivare i samband med att han sedermera avslutade sin anställning på Åklagarmyndigheten.

Tingsrätten går dock på åklagarens linje och dömer mannen för tagande av muta. Han döms att betala sammanlagt 16 000 kronor i dagsböter.

Som Publikt tidigare har skrivit om var den nu dömde mannen på Åklagarmyndigheten en av ett tjugotal anställda vid bland annat Transportstyrelsen, Riksgälden och Lantmäteriet som åtalats för mutbrott i Labcenterhärvan. Sammanlagt har omkring hundra anställda vid olika myndigheter, regioner och kommuner varit under utredning.

Flera anställda på Labcenter har också utretts för givande av muta och bedrägeri, men misstankarna mot dem har avskrivits.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av M (ej verifierad) tors, 02/11/2021 - 15:26
Det borde vara obligatoriskt att svara på ett dussin olika realistiska men komplicerade scenarier årligen för alla chefer i statsförvaltningen. För att klargöra löpande var gränserna går. Det är lätt att säga INGA mutor men ibland brister det i ansvaret att verkligen förmedla hur det ser ut i verkligheten. Att inte kunna ta emot en kopp kaffe på ett informationsmöte och därmed inte kunna närvara, vare sig man dricker kaffe eller ej blir lätt bizart åt andra hållet. Men att låta bekantas barn sommararbete etc är kanske inte muta precis men var går gränserna i praktiken måste repeteras om och om igen med realistiska case och prov tror jag.

Här brister det nästan jämt. Det blir oftast:
- gör inte fel, följ lagen!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA