Annons:

Sex av Riksgäldens anställda åtalas för mutbrott. Enligt åtalet ska de bland annat ha tagit emot gåvor från it-utbildningsföretaget Labcenter.
Bild: Mostphotos
Sex av Riksgäldens anställda åtalas för mutbrott. Enligt åtalet ska de bland annat ha tagit emot gåvor från it-utbildningsföretaget Labcenter.

Fler statsanställda åtalas i Labcenter-härva

MUTOR2020-10-09

Sex anställda på Riksgälden åtalas för mutbrott, efter att ha tagit emot bland annat presentkort och en datorspelskonsol i gåva från it-utbildningsföretaget Labcenter. Sedan tidigare är sammanlagt fyra statsanställda på Lantmäteriet och Transportstyrelsen åtalade för att ha tagit emot presenter av företaget.

Flera presentkort värda 3 000 kronor och en datorspelskonsol med tillhörande datorspel till ett värde av nära 4 600 kronor är vad det aktuella åtalet handlar om, enligt den anmälan som åklagaren har lämnat in till tingsrätten.

Gåvorna ska de sex anställda vid Riksgälden ha tagit emot från it-utbildningsföretaget Labcenter i slutet av 2015 och början av 2016, enligt åtalet.

Som Publikt tidigare har skrivit om åtalades i september två anställda vid Lantmäteriet och två på Transportstyrelsen för att ha tagit emot mutor från samma företag.

Utredningen pågår och rör förutom anställda vid de nämnda myndigheterna även personal på Försäkringskassan, Sjöfartsverket, Trafikverket och Åklagarmyndigheten. Åklagaren har tidigare meddelat att han inte utesluter att det kan komma fler åtal.

Det har funnits misstankar om givande av muta och bedrägeri riktade mot anställda på Labcenter, men dessa är numera avskrivna. Flera anställda inom regioner och kommuner har också åtalats i samma härva.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA