Riksgälden har köpt ut anställda för miljoner

RIKSGÄLDEN2019-09-20

De senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, enligt Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda, skriver tidningen.

I den senaste medarbetarundersökningen vid Riksgälden uttryckte bara 56 procent av av de anställda att de har förtroende för riksgäldsdirektören, skriver tidningen. Under 2018 har Hans Lindblad låtit köpa ut fyra medarbetare. Notan för att avsluta anställningarna slutade på över fyra miljoner kronor. Under 2017 köptes tre medarbetare på it-avdelningen ut till en kostnad av över tre miljoner kronor. Riksgälden har 180 anställda.

”Utköp är en förhandlingsfråga där två parter kommer överens och som kan tillämpas när möjligheterna uttömts att få ett samarbete att fungera. Arbetsgivarverkets uppfattning är att det bör användas restriktivt i staten då vi finansieras av skattemedel”, säger Arbetsgivarverkets kommunikationschef Lars Andrén till Dagens Industri.

Enligt tidningen har Riksgäldens styrelse tagit initiativ till en extern granskning av ledarskapet i olika besluts- och beredningsprocesser, och beslutat att tidigarelägga nästa medarbetarundersökning till våren 2020.

Enligt Dagens Industri har dessutom finansdepartementet kallat till sig riksgäldsdirektör Hans Lindblad för att få fördjupad information om läget. Efter mötet säger statssekreterare Ulf Holm att regeringen ser allvarligt på situationen:

”Riksgälden ansvarar för statens finansförvaltning och bedriver därmed en samhällsviktig verksamhet. Det är mycket viktigt att verksamheten fungerar som den ska och att myndigheten kan fullgöra sitt uppdrag.”

Enligt Ulf Holm har regeringen fortsatt förtroende för Hans Lindblad som riksgäldsdirektör.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA