Riksgälden har köpt ut anställda för miljoner

RIKSGÄLDEN2019-09-20
De senaste två åren har Riksgälden köpt ut medarbetare för minst sju miljoner kronor, enligt Dagens Industri. Relationerna mellan riksgäldsdirektör Hans Lindblad och personalen är ansträngda, skriver tidningen.

I den senaste medarbetarundersökningen vid Riksgälden uttryckte bara 56 procent av av de anställda att de har förtroende för riksgäldsdirektören, skriver tidningen. Under 2018 har Hans Lindblad låtit köpa ut fyra medarbetare. Notan för att avsluta anställningarna slutade på över fyra miljoner kronor. Under 2017 köptes tre medarbetare på it-avdelningen ut till en kostnad av över tre miljoner kronor. Riksgälden har 180 anställda.

”Utköp är en förhandlingsfråga där två parter kommer överens och som kan tillämpas när möjligheterna uttömts att få ett samarbete att fungera. Arbetsgivarverkets uppfattning är att det bör användas restriktivt i staten då vi finansieras av skattemedel”, säger Arbetsgivarverkets kommunikationschef Lars Andrén till Dagens Industri.

Enligt tidningen har Riksgäldens styrelse tagit initiativ till en extern granskning av ledarskapet i olika besluts- och beredningsprocesser, och beslutat att tidigarelägga nästa medarbetarundersökning till våren 2020. 

Enligt Dagens Industri har dessutom finansdepartementet kallat till sig riksgäldsdirektör Hans Lindblad för att få fördjupad information om läget. Efter mötet säger statssekreterare Ulf Holm att regeringen ser allvarligt på situationen: 

”Riksgälden ansvarar för statens finansförvaltning och bedriver därmed en samhällsviktig verksamhet. Det är mycket viktigt att verksamheten fungerar som den ska och att myndigheten kan fullgöra sitt uppdrag.”

Enligt Ulf Holm har regeringen fortsatt förtroende för Hans Lindblad som riksgäldsdirektör.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.