Elva statsanställda anmälda för mutbrott

KORRUPTION2017-06-22
Elva medarbetare vid Riksgälden har åtalsanmälts för mutbrott, alternativt förskingring. Enligt myndighetens personalansvarsnämnd har de tagit emot gåvor av en utbildningsleverantör.

Riksgäldens personalansvarsnämnd har beslutat att åtalsanmäla elva medarbetare för skälig misstanke om mutbrott alternativt förskingring på grund av att de mottagit bland annat surfplattor, spelkonsoler och presentkort av en utbildningsleverantör. Ärendena kommer att överlämnas till åklagare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Det inträffade är allvarligt och det riskerar att påverka förtroendet för oss som myndighet. Nu är det viktigt att vi tydligt och öppet tar vårt ansvar och vidtar de åtgärder som behövs”, skriver riksgäldsdirektör Hans Lindblad.

Riksgälden upptäckte de misstänkta oegentligheterna vid en granskning av fakturor från utbildningsleverantören. Vid granskningen har det uppkommit misstanke om att elva medarbetare i samband med kurser mellan åren 2012 och 2016 privat mottagit bland annat surfplattor, spelkonsoler och presentkort.

Riksgäldens bedömning är att det kan föreligga skälig brottsmisstanke om mutbrott alternativt förskingring. Enligt lagen om offentlig anställning ska Riksgälden anmäla till åklagare om det i anställningen finns skälig brottsmisstanke mot en anställd.

Värdet av de mottagna gåvorna är upp emot 100 000 kronor, uppger Ekot. 

”Vi på Riksgälden har att se över våra rutiner för bland annat hur utbildningar bokas och godkänns. Men framför allt måste vi fortsatt jobba internt med etikfrågor och vad det innebär att arbeta på en myndighet i medborgarnas tjänst”, skriver Hans Lindblad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.