Mutmisstankar på flera myndigheter

KORRUPTION2017-08-21
Anställda vid Riksgälden och vid Sjöfartsverket misstänks för mutbrott. Medarbetarna, som bland annat har tagit emot telefoner, surfplattor och cyklar från företaget Labcenter, är nu åtalsanmälda – trots att deras arbetsgivare har betalat för varorna.

Publikt har tidigare berättat om mutmisstankarna på Riksgälden. Nu gäller misstankarna även anställda på Sjöfartsverket. Sammanlagt är det drygt 20 anställda på de båda myndigheterna som misstänks ha tagit emot mutor i form av gåvor från it-företaget Labcenter.

Gåvorna har överlämnats när företagit har hållit i utbildningar för personalen. Båda myndigheternas personalansvarsnämnder har beslutat att överlämna ärendena till åklagare.

”Vi ser allvarligt på det inträffade. Att vara offentligt anställd tjänsteman innebär att man aldrig får missbruka sin ställning, bland annat för att myndighetens opartiskhet och saklighet inte ska kunna ifrågasättas”, skriver Ove Eriksson, tillförordnad generaldirektör för Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Men ST-avdelningen på myndigheten har reserverat sig mot beslutet att åtalsanmäla medarbetarna. Anledningen är att utbildningarna varit upphandlade av arbetsgivaren, som också har betalat för varorna.

Anette Brogren är ombudsman på ST.

– Från det lokala fackets sida tyckte man att arbetsgivaren har ett stort ansvar eftersom man har upphandlat utbildningen och betalat för varorna. Om någon ska ställas till svars borde det i så fall vara den som har ansvarat för upphandlingen, säger hon.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.