Mutmisstankar på flera myndigheter

KORRUPTION2017-08-21

Anställda vid Riksgälden och vid Sjöfartsverket misstänks för mutbrott. Medarbetarna, som bland annat har tagit emot telefoner, surfplattor och cyklar från företaget Labcenter, är nu åtalsanmälda – trots att deras arbetsgivare har betalat för varorna.

Publikt har tidigare berättat om mutmisstankarna på Riksgälden. Nu gäller misstankarna även anställda på Sjöfartsverket. Sammanlagt är det drygt 20 anställda på de båda myndigheterna som misstänks ha tagit emot mutor i form av gåvor från it-företaget Labcenter.

Gåvorna har överlämnats när företagit har hållit i utbildningar för personalen. Båda myndigheternas personalansvarsnämnder har beslutat att överlämna ärendena till åklagare.

”Vi ser allvarligt på det inträffade. Att vara offentligt anställd tjänsteman innebär att man aldrig får missbruka sin ställning, bland annat för att myndighetens opartiskhet och saklighet inte ska kunna ifrågasättas”, skriver Ove Eriksson, tillförordnad generaldirektör för Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Men ST-avdelningen på myndigheten har reserverat sig mot beslutet att åtalsanmäla medarbetarna. Anledningen är att utbildningarna varit upphandlade av arbetsgivaren, som också har betalat för varorna.

Anette Brogren är ombudsman på ST.

– Från det lokala fackets sida tyckte man att arbetsgivaren har ett stort ansvar eftersom man har upphandlat utbildningen och betalat för varorna. Om någon ska ställas till svars borde det i så fall vara den som har ansvarat för upphandlingen, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA