Korruptionsmisstankar även på Åklagarmyndigheten

KORRUPTION2017-12-06

Fler myndigheter än vad som tidigare varit känt har åtalsanmält medarbetare som tagit emot datorutrustning i samband med en it-utbildning. En av dem är Åklagarmyndigheten. Nu utreds anställda vid sex statliga myndigheter för misstänkta korruptionsbrott.

Publikt har tidigare rapporterat om att ett fyrtiotal anställda vid fyra myndigheter – Riksgälden, Sjöfartsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen – har åtalsanmälts av arbetsgivaren sedan de tagit emot bland annat datorer, surfplattor och mobiler i samband med att de gått en it-utbildning hos företaget Labcenter.

Nu sällar sig även Åklagarmyndigheten och Lantmäteriet till de myndigheter som anmält anställda som genomgått it-utbildningen för misstänkt korruptionsbrott, bekräftar Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, för Publikt.

I några av fallen hade Riksenheten mot korruption först avstått från att inleda en förundersökning, och i stället valt att skicka ärendena till lokala åklagarkammare för vidare utredning. Men nu ligger samtliga ärenden hos Riksenheten mot korruption.

– Det har tillkommit omständigheter som har gjort att vi återtagit alla utredningar för att titta på dem i ett sammanhang, säger Alf Johansson.

Förundersökningarna gäller både mutbrott och förskingring. 

På Trafikverket har 16 medarbetare åtalsanmälts. Arbetsgivaren har betalat för den utrustning de tagit emot, men enligt presschefen Bengt Olsson varit ovetande om att den ingått som en del av kursavgiften.

Han säger att man inte heller känner till om de som tagit emot utrustningen använt den till övningar eller inte.

– Trafikverket tillhandahåller all utrustning de anställda behöver. Och regelverket är tydligt. Vi får inte ens ta emot godis vid jul eller påsk, säger Bengt Olsson.

Men STs avdelningsordförande Jerk Wiktorsson tycker att även arbetsgivaren måste ta ansvar för de problem som har uppstått efter utbildningen.

– Labcenter skriver ju helt ogenerat på sin hemsida att man kan välja datorutrustning för att fortsätta öva på hemmaplan. Det tycker jag att en vaksam arbetsgivare borde ha uppmärksammat, säger han.

Om fler aktörer, exempelvis Labcenter eller ansvariga på myndigheterna kan komma att dras in förundersökningen, kan Alf Johansson inte svara på ännu. I övrigt hänvisar han till förundersökningssekretess.

Även på Försäkringskassan har anställda tagit emot produkter från Labcenter, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Tio anställda har anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd, däribland två chefer som ska ha godkänt fakturorna från Labcenter.

Lagen om offentlig anställning

Särskilda regler för offentligt anställda

Enligt lagen om offentlig anställning, loa, är statliga arbetsgivare skyldiga att anmäla anställda till åtal om det finns skälig misstanke för att de i sin anställning ha begått vissa brott. Privata arbetsgivare har inte motsvarande skyldighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA