Avreglering av järnvägen ska utredas

SPÅRTRAFIKEN2012-12-05

Regeringen fick backa och gå med på att avregleringen av järnvägen ska utredas. Inför hotet om nederlag i riksdagen gick regeringspartierna i trafikutskottet med på oppositionens krav.

Ett enigt trafikutskott går nu fram till riksdagen med ett förslag att avregleringen av den svenska järnvägen ska utredas. Utredningen ska omfatta både själva tågtrafiken och underhållet av spåren. Utredningen ska göras med parlamentarisk insyn.

”Jag tror att regeringen till sist insåg de stora problem som järnvägen har drabbats av den här tiden, och nu är klarsynta och beredda på att utreda det. För järnvägen fungerar inte som resenärerna har rätt att kräva”, sade utskottets ordförande Anders Ygeman, S, till Ekot efter beslutet.

Utskottets vice ordförande Jan-Ewert Rådström, M, tonade ned betydelsen av den begärda utredningen :

”Det är ett väldigt fritt uppdrag till regeringen att se på järnvägens organisation, och det är ju något som vi löpande håller på med. Egentligen tycket jag att det är väldigt naturligt att vi gör en utredning”, sade han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA