Järnvägstrafiken avregleras

SPÅRTRAFIKEN2009-03-26

Persontrafiken på järnväg ska öppnas helt för konkurrens från oktober 2010. Det skriver infrastrukturminister Åsa Torstensson på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Regeringen vill avskaffa SJs ensamrätt stegvis. Från 1 juli i år ska därför alla tågoperatörer få konkurrera om trafik under helger och veckoslut på de järnvägsnät som förvaltas av staten. Den 1 oktober öppnas det svenska järnvägsnätet för internationell persontrafik. Och helt fri konkurrens inom järnvägstrafiken vill regeringen införa från den 1 oktober 2010.

Fackförbundet ST har tidigare i år yttrat sig över utredningen bakom propositionen ”Konkurrens på spåret” och framhållit vikten av att vänta med avreglering. Den bör ske samtidigt i hela Europa, anser förbundet.

ST anser också att det är en brist att man inte utrett konsekvenserna av den konkurrensutsättning som gjorts av godstrafiken för att kunna dra lärdom av den. Förbundet har även dåliga erfarenheter från upphandlad lokal spårtrafik. 

– Vi vill mana till eftertanke innan en sådan här stor förändring genomförs, sade Britta Lejon, förste vice ordförande i ST, tidigare i år till ST Press.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA