Bara en av tio heltidare får full a-kassa

A-KASSAN2011-05-09
Fortfarande är de flesta arbetslösa underförsäkrade. Bara en av tio som har jobbat heltid får full a-kassa när de är arbetslösa, visar en ny rapport från a-kassornas samorganisation.

Inkomstskyddet för en person som blir arbetslös är väldigt svagt, visar nya siffror från Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO. Enligt SO är de flesta arbetslösa som tidigare arbetat heltid underförsäkrade, och de får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön i ersättning. Bara tolv procent får ut 80 procent eller mer.

SO pekar ut a-kassetaket som den främsta orsaken till att så få får ut full ersättning. Arbetslöshetsförsäkringens tak har inte höjts sedan 1 juli 2002 – och har alltså inte följt löneutvecklingen. Höjningen av taket 2002 innebar en klar förbättring för många. Efter den höjningen fick var fjärde arbetslös en ersättning som var lägre än 80 procent. När nu nio av tio ”heltidare” är underförsäkrade tycker SO att det har blivit nödvändigt att höja och indexera taket.

”Det urholkade skyddet leder annars till att legitimiteten, funktionen och tilltron till arbetslöshetsförsäkringen undergrävs”, skriver SO i sin rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.