Annons:

Bara en av tio vill jobba till 67  

PENSION2023-02-28

Bara var tionde planerar att jobba till 67 års ålder, medan tre av tio har för avsikt att gå i pension före 65, enligt en opinionsundersökning som pensionsbolaget SPP låtit Novus genomföra.

Sju av tio som besvarat frågorna i undersökningen tycker att det svenska pensionssystemet är komplext. Många är oroliga för sin pension och majoriteten är missnöjda med den. Tre av tio planerar att gå i pension före 65 års ålder, två av tio vid 65 och bara en av tio vid 67 års ålder. I ett pressmeddelande konstaterar SPP att detta strider mot politikernas önskan om att alla ska arbeta längre och mot den nya riktåldern 67 år, som ska börja tillämpas i praktiken 2026.

”Politikerna går helt i otakt med svenska folket när det är dags att gå i pension. Incitamenten, viljan och förmågan att gå i pension först vid 67 är lägre än vad som vi kan förvänta oss. Det faktum att du får en betydligt bättre allmän pension om du arbetar tills 67 verkar inte påverka svenskarnas inställning till när de vill gå i pension”, kommenterar sparekonomen Shoka Åhrman undersökningsresultatet i pressmeddelandet.

Undersökningen visar också att varannan av de svarande läser det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten noggrant, medan fyra av tio säger att de inte läser så noga och sex procent att de kastar det oöppnat i soppåsen. Shoka Åhrman konstaterar i pressmeddelande att det visar att pensionsbranschen och Pensionsmyndigheten behöver förenkla informationen för att få fler människor att engagera sig i sin pension.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pensioner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA