Begränsad offentlighet – museum ingen myndighet

KAMMARRÄTTEN2003-08-05
Av:  Christian Örjestål

Nordiska museet är en stiftelse och ingen myndighet. Därför gäller inte offentlighetsprincipen – men det finns undantag.

Kammarrätten har avslagit ett överklagande från ett bolag som nekats att få ut handlingar från Nordiska museet. Handlingarna gäller anbud i samband med en upphandling av tjänster.

Bolaget hävdar att museet visserligen är en stiftelse men att flera omständigheter talar för att det ska jämställas med en myndighet. Kammarrätten anser dock att museet inte är en myndighet och inte kan jämställas med en sådan i detta fall.

I sekretesslagen regleras vilka instanser vid sidan av myndigheter som ska underordnas Tryckfrihetsförordningen. Nordiska museet räknas till dem. Rätten att ta del av handlingar gäller men endast om de rör ”prövning av anställnings- och arbetsvillkor och andra villkor som rör statligt reglerad anställning hos stiftelsen”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.