Begränsad offentlighet – museum ingen myndighet

KAMMARRÄTTEN2003-08-05
Av:  Christian Örjestål

Nordiska museet är en stiftelse och ingen myndighet. Därför gäller inte offentlighetsprincipen – men det finns undantag.

Kammarrätten har avslagit ett överklagande från ett bolag som nekats att få ut handlingar från Nordiska museet. Handlingarna gäller anbud i samband med en upphandling av tjänster.

Bolaget hävdar att museet visserligen är en stiftelse men att flera omständigheter talar för att det ska jämställas med en myndighet. Kammarrätten anser dock att museet inte är en myndighet och inte kan jämställas med en sådan i detta fall.

I sekretesslagen regleras vilka instanser vid sidan av myndigheter som ska underordnas Tryckfrihetsförordningen. Nordiska museet räknas till dem. Rätten att ta del av handlingar gäller men endast om de rör ”prövning av anställnings- och arbetsvillkor och andra villkor som rör statligt reglerad anställning hos stiftelsen”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA