Behovet: 1 500 fler fängelseplatser

RÄTTSKEDJAN2009-02-11

På fyra år räknar Kriminalvården att antalet fängelsedömda ska öka med 27 procent och antalet häktade med 23 procent. En prognos som ska hinta om det kommande behovet av resurser.

Av:  Therese Säfström

Rikspolisstyrelsen, Kriminalvården, Domstolsverket och Åklagarmyndigheten har räknat fram hur deras verksamhet kommer att utvecklas fram till 2012.

Kriminalvården beräknar att det kommer att behövas kapacitet för att ta hand om ytterligare 340 häktade, 1 600 frivårdsklienter och 1 325 fängelsedömda till år 2012, jämfört med i dag. Det motsvarar 375 platser på häkte och 1 475 på anstalt.

Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, säger att det finns två viktiga faktorer som gör att allt fler personer sitter i fängelse i Sverige.

– För det första utdöms hårdare straff som gör att personer är längre tid i fängelse. För det andra används allt mer sällan andra påföljder, till exempel rättspsykiatrisk vård, säger Jerzy Sarnecki.

Enligt rapporten har antalet intagna som dömts för våldsbrott, sexualbrott och narkotikabrott ökat de senaste åren. Långa strafftider är resurskrävande för Kriminalvården.

– Den stora frågan i sammanhanget är om pengarna används på rätt sätt. Om det inte kunde göra större nytta mot brottsligheten att arbeta med förebyggande insatser, säger Jerzy Sarnecki.

De andra myndigheterna i rättskedjan räknar också med ett ökat tryck. Polisen kalkylerar för 6 procent fler brottsanmälningar. Åklagarmyndigheten tror på en 20-procentig ökning av brottsmisstankar. Domstolarna räknar med en ökning av inkomna brottmål på 21 procent och avgjorda brottmål på 24 procent. 

Det är de senaste årens trender som ligger till grund för prognoserna, plus satsningar och prioriteringar som är inplanerade. Myndigheterna reserverar sig för lagändringar och kriminalpolitiska reformer som kan komma i framtiden och förändra läget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA