Ber inte om råd vid privatisering

STATEN2008-02-12

Bara tre gånger har regeringar bett om experthjälp i samband med utförsäljning av statliga företag. Det visar en granskning av 56 försäljningar sedan 1990-talets början.

På begäran av riksdagens konstitutionsutskott har näringsdepartementet gått igenom privatiseringar av sammanlagt 56 statliga bolag sedan början av 1990-talet, skriver Riksdag& Departement, R&D.

Enligt genomgången har den sittande regeringen bara i tre fall vänt sig till myndigheter eller organisationer med branschkännedom eller expertkunskaper om företagen för att få råd.

Riksrevisionen kritiserade i maj i fjol den nuvarande regeringen för att inte inte ha tagit in synpunkter från berörda myndigheter inför försäljningen av Telia Sonera, SBAB, Vasakronan, Vin & Sprit, OMX och Nordea. Thomas Östros, s, var också kritisk till regeringen, skriver tidningen:

– Regeringen har inte heller efterfrågat synpunkter från myndigheter med expertkompetens, till exempel Post- och Telestyrelsen eller Konkurrensverket. Därmed vet regeringen inte något om de konsekvenser utförsäljningarna riskerar att få, kommenterade han då i ett pressmeddelande.

Men den socialdemokratiska regeringen gjorde på samma sätt, enligt näringsdepartementets genomgång. När statens aktier i Pharmacia & Upjohn, Assidomän och Enator såldes blev inte berörda myndigheter tillfrågade.

Vid de tre tillfällen då myndigheter fått tillfälle att yttra sig satt socialdemokraterna i regeringsställning. Det var när staten blev helägare av Apoteket genom att 1996 ta över det aktieinnehav som innehades av apotekets egen pensionsstiftelse, när regeringen valde att behålla forskningsföretaget Imego i statlig ägo och när staten sålde sina aktier i Värdepapperscentralen, VPC.

Sämst på att ta vara på expertkunskaper vid privatiseringar var den borgerliga regeringen under dåvarande statsminister Carl Bildt, m, i början på 1990-talet. Då gav riksdagen mandat för privatisering av 36 bolag. I inget fall begärde regeringen in yttranden från berörda myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA