Beslut om åtal inom kort

EU-KONTORET2003-12-16

Den förra chefen för EU-kontoret i Stockholm tillhör dem som är misstänkta för bland annat urkundsförfalskning. Beslut om åtal väntas inom de närmaste veckorna.

Statsåklagare Nils-Eric Schulz har ännu inte väckt åtal mot de åtta bedrägerimisstänkta före detta anställda vid EU-kontoret i Stockholm. Orsaken är att Linda Stenebergs ombud bett att få mer tid att gå igenom förundersökningen.

Misstankarna mot de åtta, varav två är medlemmar i ST, rör urkundsförfalskning och osant intygande. Tidigare misstankar om skattebrott och trolöshet mot huvudman har avskrivits från utredningen.

– Skatteförvaltningen har inte gett några solklara svar på vad som gäller. Det rör sig om en juridisk gråzon. Jag vill inte gå vidare utan att ha skatteförvaltningen i ryggen, förklarar Nils-Eric Schulz.

Från den 1 oktober börjar han jobba för EUs bedrägerirotel, OLAF. Därför måste en ny åklagare ta över målet.

Jobbet vid OLAF sökte Nils-Eric Schulz redan för ett år sedan, men han anser inte att det har lett till problem i förhållande till den pågående utredningen om EU-kontoret.

– Kanske hade jag en viss fördel av att jag kan ämnet. Men det handlar inte om att jag byter sida, säger han.

De båda ST-medlemmarna och två andra lokalanställda avskedades från EU-kontoret förra året, medan de högre tjänstemännen hittills har gått fria från arbetsrättsliga repressalier.

ST anser att avskedandena strider mot lagen om anställningsskydd och har hjälpt medlemmarna att stämma EU-kommissionen vid Stockholms tingsrätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA