Biståndspengar gick till ministerlön

REGERINGEN2013-09-24
Biståndsministerns och hennes statssekreterares löner har under flera år bokförts som biståndsmedel, berättar Ekot. Totalt har 20 miljoner kronor ur biståndsbudgeten använts till lönerna.

Redan 2009 såg Utrikesdepartementet över fördelningen av biståndsanslagen. I samband med översynen beslutades att låta den biståndspolitiska ledningens löner och omkostnader belasta biståndsbudgeten, uppger Ekot. Under perioden 2009-2012 betalades lönerna till biståndsminister Gunilla Carlsson, M, och hennes statssekreterare med biståndspengar, sammanlagt mer än 20 miljoner kronor.

De övriga allianspartiernas biståndspolitiska talespersoner säger till Ekot att de inte visste om att Gunilla Carlssons lön betalades över biståndsbudgeten.

Sedan årsskiftet har lösningen med att belasta biståndsbudgeten med löner till ministern och statssekreteraren inte längre tillämpats, enligt Ekot. Gunilla Carlsson lämnade regeringen i samband med regeringsombildningen tidigare den här månaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.