Biståndspengar gick till ministerlön

REGERINGEN2013-09-24

Biståndsministerns och hennes statssekreterares löner har under flera år bokförts som biståndsmedel, berättar Ekot. Totalt har 20 miljoner kronor ur biståndsbudgeten använts till lönerna.

Redan 2009 såg Utrikesdepartementet över fördelningen av biståndsanslagen. I samband med översynen beslutades att låta den biståndspolitiska ledningens löner och omkostnader belasta biståndsbudgeten, uppger Ekot. Under perioden 2009-2012 betalades lönerna till biståndsminister Gunilla Carlsson, M, och hennes statssekreterare med biståndspengar, sammanlagt mer än 20 miljoner kronor.

De övriga allianspartiernas biståndspolitiska talespersoner säger till Ekot att de inte visste om att Gunilla Carlssons lön betalades över biståndsbudgeten.

Sedan årsskiftet har lösningen med att belasta biståndsbudgeten med löner till ministern och statssekreteraren inte längre tillämpats, enligt Ekot. Gunilla Carlsson lämnade regeringen i samband med regeringsombildningen tidigare den här månaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA