Bostadskrisen allt värre

STUDENT2004-02-19

Antalet högskolestuderande ökar sju gånger snabbare än studentbostäderna. Nu måste bostadspolitiken ändras: Satsa på konkurrens i stället för subventioner, kräver Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Mellan 1997 och 2002 blev de högskolestuderande i snitt 11 480 fler för varje år. Men under samma period byggdes bara 1 665 nya studentrum om året, konstaterar SFS i en rapport.

– Bristen på studentbostäder är ett hot mot högre utbildning, säger SFS ordförande Ignacio Vita.

Subventioner till byggande har inte gett effekt och bör slopas på sikt, anser SFS. I stället måste konkurrensen öka, till exempel genom att man slopar hinder för internationella byggföretag att bygga i Sverige och att upphandlingar konkurrensutsätts i varje led i byggprocessen. Av regeringen kräver SFS också att högskoleorter där bostadsbristen är särskilt allvarlig inte tilldelas högskoleplatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA