Bra modell för statlig utvärdering

STATSFÖRVALTNING2014-03-17

Sektorsspecifika utvärderingsmyndigheter, som till exempel Brottsförebyggande rådet, Brå, och Trafikanalys, har ofta stor kunskap om uppdraget, konstaterar Statskontoret i en analys.

På regeringens uppdrag har Statskontoret analyserat fristående sektorsspecifika utvärderingsmyndigheter. Uppdraget var att analysera om de är ett ändamålsenligt sätt att organisera de statliga utvärderingsresurserna, och att bedöma generella styrkor och svagheter.

Det är viktigt att utvärderingsmyndighetens målgrupper verkligen får användning för analyser och utvärderingar, och därför måste regeringen vara tydlig med att ange syftet med utvärderingen, anser Statskontoret.

Alternativen till sektorsspecifika utvärderingsmyndigheter är till exempel sektorsmyndigheter, statliga utredningar, Statskontoret, universitet och privata konsulter.

Fördelen med en sektorsmyndighet är enligt Statskontoret att den har stor kunskap och goda förutsättningar att analysera komplexa frågor. Nackdelen är myndigheten är ansvarig för verksamheten och därför kan uppfattas som mindre trovärdig.

Statskontoret har enligt rapporten fördelen att kunna ta tillvara kunskaper inom olika områden, men saknar den djupa kunskap som en sektorsspecifik utvärderingsmyndighet har.

Regeringens styrning av en sektorsspecifik utvärderingsmyndighet är mycket viktig, och storleken på myndigheten kan vara avgörande för hur ändamålsenlig verksamheten blir. En större verksamhet får oftare tid till omvärldsanalys och kompetensutveckling, samtidigt som den blir mindre sårbar för till exempel oplanerad personalfrånvaro, påpekar Statskontoret.

Statskontorets kartläggning har omfattat:

 

·         Brottsförebyggande rådet, Brå

·         Finanspolitiska rådet

·         Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU

·         Inspektionen för socialförsäkringen, ISF

·         Myndigheten för kulturanalys

·         Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

·         Myndigheten för vårdanalys

·         Statens beredning för medicinsk utvärdering

·         Trafikanalys

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA