Bristande kontroll av a-kassa

A-KASSAN2011-04-04
Arbetsförmedlingens kontroll av de arbetslösas rätt till a-kassa är för dålig. Det anser Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i en rapport.

Arbetsförmedlingen ifrågasätter arbetssökandes rätt till arbetslöshetsersättning i liten omfattning och variationen över landet är mycket stor. Det konstaterar IAF i en redovisning till regeringen.

Under förra året underrättade Arbetsförmedlingen arbetslöshetskassorna i 10 fall per 1 000 ersättningstagare. Jämfört med år 2007 har antalet underrättelser minskat kraftigt. Då var antalet 31 per 1 000.

Enligt redovisningen är variationen mellan arbetsmarknadsområdena mycket stor. I Karlstad, Fagersta och Kristianstad ifrågasattes mer än 20 av 1 000 ersättningstagare 2010, medan andelen i Sollefteå och Ånge bara var 1 per 1 000.

A-kassorna beslutade om någon form av sanktion för ersättningstagaren i fyra fall av fem under det första halvåret 2010. Det är en minskning med fem procentenheter jämfört med 2009. IAF ska utreda orsakerna till den minskade sanktionsgraden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.