Brister i kvinnors kriminalvård

KRIMINALVÅRDEN2009-05-08

Riksdagens justitieutskott kritiserar Kriminalvården. I en egen granskning konstaterar utskottet att det alltjämt finns stora brister i kriminalvården för kvinnor.

En särskild granskningsgrupp med representanter för samtliga partier har synat situationen för kvinnor intagna på anstalt. Gruppens rapport har enhälligt antagits av riksdagens justitieutskott. Enligt rapporten har kvinnor som sitter i fängelse sämre hälsa och allvarligare missbruksproblem än männen. Därför måste kriminalvården anpassas bättre till kvinnornas behov.

– För att nå samhällets mål att minska risken för återfall i brott behöver kriminalvård för kvinnor utformas utifrån modern kunskap. Rehabilitering av kriminellt belastade kvinnor måste utgå från kvinnors behov och förutsättningar. Mycket har skett men mer finns kvar att göra för att minska återfall i missbruk och brott, säger gruppens ordförande Elisebeht Markström, S, i ett pressmeddelande.

Gruppen efterlyser mer sysselsättning för de intagna kvinnorna, för att underlätta en anpassning till arbetslivet efter frigivningen. Sådana halvvägshus som Kriminalvården inrättat för att slussa ut manliga intagna från anstaltslivet bör finnas också för kvinnor. Och höga krav bör ställas på att kvinnorna får tillgång till adekvat hälso- och sjukvård.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av John Apse (ej verifierad) fre, 05/08/2009 - 14:43
Kvinnor särbehandlas redan i domstolen genom att de får lägre straff än män för samma brott. Att man nu vill se över kvinnliga fångars situation har jag inget emot men om det är för att de är kvinnor och inte män så blir jag förbannad!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA