Brottsprovokation utreds

POLISEN2007-12-17

Regeringen vill ge polisen större möjligheter att infiltrera kriminella organisationer, uppger tidningen Riksdag & Departement, R&D.

R&D har läst direktiven till en utredning regeringen ska tillsätta. Avsikten med utredningen är att ge polisen bättre verktyg för att komma åt kriminella gäng. Enligt direktiven ska utredaren överväga att tillåta polisen att tillgripa brottsprovokation som metod för att sätta fast brottslingar.

I dag är det lagligt för polisen att provocera brottslingar för att få fram bevis för ett brott som redan begåtts. Att provocera någon att begå brott, brottsprovokation, är däremot förbjudet för den svenska polisen. Gränsdragningen mellan de två typerna av provokation är inte glasklar och därför vill regeringen reglera vad som ska vara tillåtet.

I direktiven sneglar regeringen på andra länder där brottsprovokation är tillåten, skriver R&D. Enligt regeringen kan svenska poliser inte agera som kollegor i andra länder. I direktiven skriver regeringen att detta ”hämmar” det internationella samarbetet.

Regeringen vill att det utreds hur ett brott som provocerats fram ska bedömas straffrättsligt och om det ska undantas från polisens rapporterings- och ingripandeskyldighet samt åklagarens åtalsplikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA