Carnhede lämnar sitt uppdrag

ST2011-12-21

Efter tolv år som förbundsordförande i ST lämnar Annette Carnhede sin post vid förbundets kongress i maj nästa år. Hon säger till ST Press att hon nog fattade beslutet redan inför förra kongressen 2008.

– Jag känner mig väldigt trygg med att det finns personer som kan ta vid, säger Annette Carnhede.

En av anledningarna till det är att ansvaret för att företräda ST på olika områden numera är fördelat på flera personer, säger hon. Det gäller både i presidiet med de två vice ordförandena Britta Lejon och Ing-Marie Nilsson och i den övriga förbundsstyrelsen.

Det är ganska långt kvar till kongressen. Är du rädd att bli en »lame duck«, som man kallar det i politiken?

– Ja, det är lite jobbigt. När man går ut och berättar att man ska avgå kan det vara så att man inte riktigt blir tagen på samma allvar sedan. Folk kan misstänka att jag inte ger järnet den sista tiden. Men om demokratin ska fungera i en idéburen organisation måste man ge den demo­kratiska processen tid.

Vad ska du göra sedan?

– Vi får se. Jag har en dialog med presidiet, som är de som ansvarar för en överenskommelse med mig när jag avgår. Vi är redan igång och diskuterar framtiden.

Kan du säga något om det?

– Ja, två saker kan jag säga. I mer än 20 års tid har jag tillbringat i princip alla veckodagar utanför hemmet. Nu vill jag ge mig en chans att få en stabilare plattform hemifrån. Det är det ena. Men det andra är att jag vill göra nytta, och nu gäller det att undersöka på vilket vis jag kan göra det. I första hand blir det något inom förbundet. Jag tänker inte gå i pension före 65 års ålder!

Hur vet du det så bestämt?

– Tja, det är kanske en bortskämd tanke, men jag tror att min värld skulle bli lite för liten om jag bara skulle ägna mig åt mig själv, gå på promenader och spela golf. Jag tycker att det är en otrolig favör att få ägna sig åt något som man brinner för.

Hur känns det att ha fattat det här beslutet?

– Det känns bra. Jag tycker fortfarande att uppdraget är jätte­roligt, och när jag väl är igång har jag inte ett dugg svårt att hitta energin – men jag känner på söndagskvällarna att det tar emot mer och mer när jag ska i väg igen. Nu vill jag fördela min tid på ett sätt som är lite snällare mot personen Annette.

Anette Carnhede

  • Född 1950.
  • Bor i Nässjö.
  • Gift, har två vuxna barn och tre barnbarn.
  • Arbetsförmedlare, fackligt aktiv sedan 1974. Kom in i STs förbundsstyrelse 1997 och valdes till ordförande 1999.
  • Gillar film och böcker.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA