Chef vid statlig myndighet häktad

SÄKERHET2021-09-24

En högt uppsatt chef vid en statlig myndighet har häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen har tidigare arbetat för bland annat Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

Den misstänkte greps på måndagen av Säkerhetspolisen, Säpo, efter en förundersökning under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Han anhölls då på den lägre misstankegraden skäligen misstänkt, men vid häktningsförhandlingen under torsdagen beslutade tingsrätten att han skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Brotten ska enligt utredningen ha begåtts under tiden mannen var anställd vid Säpo.

Enligt Säpo handlar det om en omfattande utredning. Förundersökningen kommer att ta tid att slutföra. Under tiden råder förundersökningssekretess.

Som anställd vid Säpo arbetade den nu häktade mannen med ”underrättelseinhämtning och utredningsarbete”, uppger flera medier som läst mannens cv i samband med en jobbansökan. Han är för närvarande anställd på en annan myndighet i totalförsvaret och sitter i den myndighetens ledningsgrupp. Han satt också enligt egen uppgift i ansökan med i Säpos ledningsgrupp under en period som stabstjänstgörande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA