Chefer okunniga om arbetsmiljö

MILJÖ2003-12-17

Många anställda mår dåligt på Stockholms universitet. Hur dåligt är svårt för facket att få ett grepp om. Mycket beror på en ”tystlåten” ledning och ett otydligt chefsansvar.

Under de senaste åren har många omorganisationer skett inom Stockholms universitet med rationaliseringar och personalinskränkningar som följd.

Det har medfört att många anställda mår dåligt och långtidssjukskrivningarna är många. Hur många är svårt att få ett grepp om.

– Vid det senaste mötet med arbetsgivaren begärde vi att få veta antalet men fick inget svar. Vi vet inte om det beror på att universitetsledningen medvetet ”mörkar” antalet eller att man inte vet. Vi ville också veta vad arbetsgivaren tänker göra i förebyggande syfte när det gäller den psykosociala arbetsmiljön. säger Lisbeth Häggberg, MBL-ansvarig inom ST-ATF.

Inte heller finns uppgifter om hur mycket övertidsarbete som görs. Även sexuella trakasserier förekommer – minst en anmälan ligger hos JämO – men också här är antalet okänt. Mycket därför att frågan är känslig och, gissar Lisbeth Häggberg och huvudskyddsombudet Lars Åke Säll, för att det rör människor som är i beroendeställning till chef, handledare eller liknande.

Bristen på information men framför allt universitetets organisation gör det mycket svårt att göra något åt den dåliga arbetsmiljön, framhåller de båda.

– Ansvaret för de cirka 3 800 anställda och ekonomin ligger i huvudsak på prefekterna ute på de 95 institutionerna. Cheferna är ofta forskare utan personal- och arbetsledande utbildning, framhåller Lars Åke Säll.

Personalbyrån har exempelvis bantats ner och har enbart rådgivande funktion.

– Universitetsledningen måste göra tydligt för prefekter och chefer vilket arbetsmiljöansvar de har och se till att de får ordentlig utbildning i detta, betonar både han och Lisbeth Häggberg.

Cheferna har en tendens att föra ner arbetsrelaterade problem på individnivå och kalla det ”samarbetssvårigheter”. Anställda skickas till företagshälsovården istället för att cheferna först försöker lösa de problem som uppstår på plats, enligt Lars Åke Säll.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA