Chefs SJ-kort dras in efter granskning

STATENS KULTURRÅD2020-12-03

Statens kulturråd drar in generaldirektören Kajsa Ravins årskort på SJ, sedan Riksrevisionen konstaterat att myndigheten inte har rätt att ändra hennes anställningsvillkor.

Generaldirektören för Statens kulturråd, Kajsa Ravin, har fått ett årskort på SJ, som får användas till resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Årskortet är en löneförmån som går utöver de förmåner som regeringen beslutat om, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

I revisionsrapporten konstateras att Statens kulturråds styrelseordförande Svante Weyler överträtt sin befogenhet genom att i mars 2020 besluta om en löneförmån utöver de förmåner som regeringen beslutat om.

Enligt Riksrevisionen har Statens kulturråd helt enkelt inte rätt att ändra generaldirektörens anställningsvillkor.

”Det är regeringen som anställer och beslutar om generaldirektörers anställningsvillkor som till exempel lön och andra förmåner. Styrelsen för Statens kulturråd har inte möjlighet att förändra villkoren”, konstaterar Riksrevisionen i sin revisionsrapport.

Löneförmånen uppskattas av Riksrevisionen vara värd cirka 65 000 kronor per år. Det handlar om ett årskort på SJ som myndigheten köpt in, och som generaldirektören fått använda privat för resor från sin bostad till arbetsorten Stockholm.

Efter att Riksrevisionen uppmärksammat Statens kulturråd på överträdelsen har myndigheten upphävt beslutet att betala för generaldirektörens årskort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anna (ej verifierad) tors, 12/03/2020 - 16:40
Det är väl inte helt ovanligt att Generaldirektör får tjänstebilsförmån, och parkeringsplatsförmån. Känns ju som att ett SL-kort är mycket bättre för miljön, även om hon nu kan råka använda det även för privat bruk.
Inlagt av Anna (ej verifierad) tors, 12/03/2020 - 16:42
Förlåt, SJ ska det vara, men ändå bättre än bil och flyg.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA