Chefs SJ-kort dras in efter granskning

STATENS KULTURRÅD2020-12-03
Statens kulturråd drar in generaldirektören Kajsa Ravins årskort på SJ, sedan Riksrevisionen konstaterat att myndigheten inte har rätt att ändra hennes anställningsvillkor.

Generaldirektören för Statens kulturråd, Kajsa Ravin, har fått ett årskort på SJ, som får användas till resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Årskortet är en löneförmån som går utöver de förmåner som regeringen beslutat om, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

I revisionsrapporten konstateras att Statens kulturråds styrelseordförande Svante Weyler överträtt sin befogenhet genom att i mars 2020 besluta om en löneförmån utöver de förmåner som regeringen beslutat om.

Enligt Riksrevisionen har Statens kulturråd helt enkelt inte rätt att ändra generaldirektörens anställningsvillkor.

”Det är regeringen som anställer och beslutar om generaldirektörers anställningsvillkor som till exempel lön och andra förmåner. Styrelsen för Statens kulturråd har inte möjlighet att förändra villkoren”, konstaterar Riksrevisionen i sin revisionsrapport.

Löneförmånen uppskattas av Riksrevisionen vara värd cirka 65 000 kronor per år. Det handlar om ett årskort på SJ som myndigheten köpt in, och som generaldirektören fått använda privat för resor från sin bostad till arbetsorten Stockholm.

Efter att Riksrevisionen uppmärksammat Statens kulturråd på överträdelsen har myndigheten upphävt beslutet att betala för generaldirektörens årskort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anna (ej verifierad) tors, 12/03/2020 - 16:40
Det är väl inte helt ovanligt att Generaldirektör får tjänstebilsförmån, och parkeringsplatsförmån. Känns ju som att ett SL-kort är mycket bättre för miljön, även om hon nu kan råka använda det även för privat bruk.
Inlagt av Anna (ej verifierad) tors, 12/03/2020 - 16:42
Förlåt, SJ ska det vara, men ändå bättre än bil och flyg.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.