Chefsjobb annonserades inte ut

NY GD2008-01-18

Regeringen har utsett Henrik Landerholm till ny generaldirektör för Folke Bernadotte Akademien. Tjänsten har inte annonserats ut före tillsättningen.

Den nye chefen för Folke Bernadotte Akademien har tidigare varit riksdagsledamot för moderaterna under elva år. Närmast kommer Henrik Landerholm från jobbet som rektor för Försvarshögskolan.

Biståndsminister Gunilla Carlsson, m, tycker inte att det här generaldirektörsjobbet behövde annonseras ut. Partikamraten Henrik Landerholm var en given kandidat:

– Han är som klippt och skuren för det här jobbet. Det är därför vi inte gjort någon utlysning. Det är en väldigt speciell myndighet som varit utan ledare länge. Andra myndighetschefer har vi utannonserat, bland annat Sida, säger hon till Dagens eko.

Regeringen angav efter sitt tillträde hösten 2006 att man skulle införa en ny utnämningspolitik, där tjänster skulle tillsättas i öppenhet efter utlysning. Till Dagens eko säger Gunilla Carlsson att hon inte tycker att regeringen nu agerat på samma sätt som man tidigare kritiserat socialdemokratiska regeringar för.

– Jag har väldigt svårt att se det. Henrik Landerholm har under sex år, förtjänstfullt, varit en helt oberoende chef för Försvarshögskolan och gjort ett väldigt gott arbete.

Henrik Landerholm kommer att tillträda som chef för Folke Bernadotteakademin den 1 mars. Fram till dess kommer Jonas Alberoth att fortsätta som tillförordnad chef för myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA