CSN har fått mer att göra på grund av coronapandemin. Nu är man överens med Migrationsverket om att låna in personal under ett halvårs tid från och med augusti.
Bild: CSN
CSN har fått mer att göra på grund av coronapandemin. Nu är man överens med Migrationsverket om att låna in personal under ett halvårs tid från och med augusti.

CSN lånar in personal av Migrationsverket

CORONA2020-05-26

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har skrivit avtal med Migrationsverket om att låna uppemot 40 anställda under ett halvår från och med 17 augusti. ”Vi har fått en ökad efterfrågan på våra tjänster utifrån den rådande situationen med corona. Samtidigt har Migrationsverket möjlighet att låna ut resurser”, säger Fredrik Ejresund, HR-specialist på CSN.

Coronapandemin gör att CSN får mer att göra. Samtidigt påverkas Migrationsverkets verksamhet inte nämnvärt av viruset, och som Publikt tidigare har skrivit om har man därför signalerat att man kan tänka sig att låna ut personal.

Nu är de båda myndigheterna överens om en rockad där CSN tar in personal från Migrationsverket. Avtalet skrevs på i dag och gäller ett halvår framåt från och med 17 augusti.

Som mest kan myndigheten komma att låna in 40 personer, säger CSNs HR-specialist Fredrik Ejresund till Publikt.

– Det går inte att säga exakt antal ännu eftersom vi i första hand nu håller på att rekrytera in folk. Inlåningarna är tänkta som ett komplement beroende på hur det går med rekryteringarna.

Just nu har CSN pågående rekryteringar för ungefär 80 tjänster. Myndigheten har satt ihop en lista med vilken typ av kompetenser man är intresserade av, och Migrationsverket kommer att skicka ut en förfrågan till sina anställda för att ta reda på vilka som kan tänka sig att bli utlånade.

Den processen beräknas vara klar i mitten av juni, enligt Fredrik Ejresund.

De som anmäler sig frivilligt, och som efter en urvalsprocess inom Migrationsverket även accepteras av CSN, behåller sin anställning hos Migrationsverket och får sin lön och oförändrade anställningsvillkor därifrån. Samtidigt som de lånas ut till CSN.

Därefter faktureras CSN av Migrationsverket.

– Det känns kul att det här kan bli av, och att man kan samarbeta över myndighetsgränserna på det här sättet, säger Fredrik Ejresund.

Då både CSN och Migrationsverket följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om distansarbete, kommer de som har möjlighet att erbjudas att jobba hemifrån även på CSN, enligt honom. Eventuellt kan det bli tal om kortare introduktionstillfällen med fysiska träffar.

Facket har varit informerade om att avtalet är på gång, säger Anneli Gårdbäck, ordförande för ST inom CSN till Publikt. Så länge som det är frivilligt har man inga invändningar.

– Vi behöver ju alla som vi kan få tag på och det är väldigt tacksamt att myndigheterna kan hjälpa varandra. Så länge det är frivilligt så har jag inget att erinra kring det, säger hon.

Hennes erfarenhet är att det tidigare har fungerat bra de gånger som man har anställt personal som kommer från Migrationsverket.

– Möjligtvis hade det varit önskvärt om de kunde börja redan i sommar, men det måste ju fungera med semestrar och för Migrationsverket också, säger Anneli Gårdbäck.

Som Publikt tidigare har skrivit om pågår ett omställningsarbete inom Migrationsverket till följd av det minskande antalet asylansökningar i Sverige. Myndigheten har pendlat från att ha haft drygt 3 500 anställda för sju år sedan till närmare 8 500 under 2017. Nu har man svängt tillbaka mot en siffra på omkring 6 000 anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA