Dags att e-deklarera

SKATTEN2003-12-11

I år kan privatpersoner för första gången deklarera på nätet. Riksskatteverket räknar med att uppemot en miljon deklaranter tänker göra det. Om många väntar till sista dagen lär det bli kaos.

– Visst kan det bli problem på slutet. Vi kan inte dimensionera systemet för att ta emot allt i sista stund, säger Ulf Kjellin, projektledare på Riksskatteverket (RSV).

För att få en jämn spridning kommer RSV att gå ut med uppmaningar om att deklarera i tid. 

Alla de 3,6 miljoner personer som använder förenklad självdeklaration kan deklarera elektroniskt, men RSVs undersökningar tyder på att antalet kommer att bli mellan en halv och en miljon.

Bara de som godkänner de förtryckta uppgifterna i deklarationen kan använda den här metoden. Vill man ändra något eller skicka in bilagor måste det gå den sedvanliga pappersvägen.

– Skulle man komma på några ändringar efteråt är det bara att skicka in pappersdeklarationen. Då gäller den, säger Ulf Kjellin.

Men var går smärtgränsen för RSVs datorer det sista dygnet?

Det vill inte Ulf Kjellin svara på. Han hänvisar till säkerhetsskäl.

– De sista dygnen kan folk räkna med att få sitta i kö eller bli ombedda att återkomma senare, säger han.

Vad händer om man inte kan komma fram i tid?

– Det får vi bedöma då. Om det blir köbildning får vi kanske förlänga inlämnandetiden.

RSV har byggt upp en förstärkt supportorganisation med 25–30 specialutbildade handläggare. Dit kan man ringa eller mejla om man har problem med sin e-deklaration.

– Eftersom det är första gången är det svårt att veta hur mycket support som behövs. Men vi räknar med att det blir tuffa arbetspass och är inställda på att jobba i skift de sista dagarna, säger Anders Uddén, chef för RSVs servicejour i Söderhamn.

Från fackligt håll har man ännu inte analyserat vilka konsekvenser det nya sättet att deklarera kan få. Men Gun Kempe i ST-Skatts avdelningsstyrelse betonar, att det sannolikt är en fråga man måste ta tag i framöver.

Fakta

I år beräknas mellan 1 och 1,5 miljoner privatpersoner lämna förenklad självdeklaration via Internet. Det kan göras från den 2 april. En månad senare ska deklarationerna vara inlämnade.Vill man ändra en redan lämnad deklaration sker det med vanlig post.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA