Dålig kontroll på Skatteverket

SKATTER2009-12-16

Skatteverkets informationsutbyte med andra länder fungerar inte bra. Det anser Riksrevisionen som bedömer att det leder till ett skattebortfall på 46 miljarder kronor.

Riksrevisionen påtalar en rad svagheter i Skatteverkets internationella skattekontroll. Utbytet av information med skatteförvaltningar i andra länder uppvisar flera brister. Det påverkar Skatteverkets förmåga att komma tillrätta med bland annat skatteflykt och skatteundandragande och att säkra skatteintäkterna, anser Riksrevisionen.

Enligt Skatteverkets egna beräkningar är det skattebortfall som kan kopplas till internationella transaktioner cirka 46 miljarder kronor. Det är en tredjedel av det totala skattefelet. För att säkra dessa skatteintäkter är informationsutbyte med andra länders skatteförvaltningar ett mycket viktigt verktyg, konstaterar Riksrevisionen.

Granskningen visar att kontrolluppgifter från andra länder blir inlästa långt efter att de har kommit in till Skatteverket. Risken för att de blir för gamla för att kunna användas i skattekontrollen är stor. Många uppgifter blir inte alls inlästa.

Trots att antalet utländska kontrolluppgifter har ökat kraftigt de senaste åren har Skatteverket fortfarande en manuell hantering av dem. Ineffektiviteten i informationsutbytet kan få allvarliga följder för Skatteverkets förmåga att upprätthålla informationsutbytets preventiva effekt och i förlängningen att säkra skatteintäkterna, skriver Riksrevisionen:

– Det finns ett stort behov av att systematisera och effektivisera hanteringen av utländska kontrolluppgifter. Därför bör Skatteverket prioritera utvecklingen av informationsutbytet, säger riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA