Dåliga kontrollrutiner hos arbetsförmedlingen

NYHET2005-02-25

Arbetsförmedlingen rapporterar bara 20 procent av regelbrotten till landets a-kassor. Men även a-kassorna har för dålig kontroll över arbetslöshetsförsäkringen, anser Riksrevisionen.

Riksrevisionen är missnöjd med både arbetsförmedlingens och arbetslöshetskassornas sätt att hantera arbetslöshetsförsäkringen. Varken förmedling eller kassor har levt upp till en rättvis och enhetlig tillämpning av reglerna.

Orsakerna är bristande kontroll och rutiner hos arbetsförmedlingen. Av de jobb som arbetsförmedlingen ansvisat ledde till exempel endast 2,8 procent till anställningar år 2003. Bristerna hos arbetsförmedlingen har fått till följd att a-kassorna tillämpar sanktionerna på olika sätt.

Den period som granskats är åren 1999–2003.

Riksrevisionen uppskattar att arbetsförmedlingarna aldrig rapporterade drygt 20 000 begångna regelbrott 2003. Och hälften av platsanvisningarna till de arbetssökande följdes inte upp.

För att de arbetslösa ska få lika behandling måste förmedlingar och kassor tillämpa reglerna striktare. Fler arbetslösa skulle också få jobb om platsanvisningarna höll bättre kvalitet, säger riksrevisor Eva Lindström.

Riksrevisionen föreslår bland annat:

  • Arbetsförmedlingen bör ha en nämnd som istället för enskilda tjänstemän ansvarar för och formellt ifrågasätter exempelvis ersättningsrätt.
  • Länsarbetsnämnderna bör se till att det tydligare framgår i de arbetssökandes handlingsplaner vad som är lämpligt arbete/program och att dessa uppdateras.
  • Arbetsförmedlingen bör kontrollera att den sökande har eller söker ersättning innan denna ifrågasätts.

Regeringen bör ge Ams uppdraget att se till

  • att reglerna för anvisade jobb tillämpas strikt,
  • att arbetsförmedlingen får direkt tillgång till a-kassans uppgifter.

A-kassorna bör bland annat införa en gemensam checklista för hur ärenden om ifrågasatt ersättning ska utredas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA