DI kritiserar nya it-regler

INTEGRITET2013-09-26
Sverige går längre än nödvändigt för att uppfylla Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet. Det anser Datainspektionen, DI, i ett yttrande till regeringen.

Europarådet har antagit en konvention om it-relaterad brottslighet. Syftet är bland annat att ”lägga grunden för ett snabbt och effektivt internationellt samarbete vid bekämpningen av it-relaterade brott”, konstaterar DI i ett pressmeddelande. Myndigheten kritiserar de åtgärder som föreslås för att anpassa svensk lagstiftning till konventionen. DI anser att förslagen går längre än vad som behövs.

Till de förslag som DI kritiserar hör att polisen vid en husrannsakan ska kunna förelägga en person att lämna ut uppgifter, som till exempel lösenord och dekrypteringsnycklar som kan behövas för att komma åt ett visst it-system. Det förslaget har tillkommit för att underlätta för polis och åklagare, menar DI, och är inte nödvändigt för att följa konventionen.

Myndigheten lyfter också fram risken för att en hårddisk som kopieras vid en husrannsakan kan innehålla stora mängder information som inte är relevant för utredningen av brottet eller information om personer som inte har med utredningen att göra. DI efterlyser regler om gallring av den information som inte behövs för utredningen.

”Vi ser stora integritetsrisker med att överskottsinformation hanteras på detta sätt, kommenterar DIs jurist Anna Hörnlund i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Integritet IT
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.