DI kritiserar polisregister

INTEGRITET2012-05-02
Datainspektionen vill tvinga polisen att sluta lagra och använda uppgifter från beslagtagna mobiltelefoner. Stora mängder information om enskilda sparas utan att det är relevant för brottsutredningen.

Datainspektionen, DI, är kritisk till att polisen lagrar uppgifter om sms, telefonsamtal och kontakter från telefoner som har beslagtagits, utan att pröva om uppgifterna behövs i polisens underrättelseverksamhet. DI har granskat hur Länskriminalpolisen i Stockholm hanterar mobiltelefoner som tagits i beslag i förundersökningar. Enligt DI tömmer polisen telefonen på all information – sms, samtalsloggar, kontaktuppgifter med mera. Därefter lagras informationen i en databas.

”Det är uppenbart att polisen genom detta förfarande registrerar personuppgifter utan att det finns fog för det”, skriver Datainspektionen i beslutet från sin granskning.

Innan en uppgift får sparas i registret måste polisen pröva om uppgiften är relevant för undersökningen. Enligt DI har en sådan prövning inte gjorts vad gäller 98 procent av uppgifterna. Oftast finns i en mobiltelefon uppgifter om många personer som inte alls är av intresse för polisen även om telefonens innehavare misstänks för b”, säger DIs generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

Därför förelägger DI polisen att sluta använda registret för beslagtagna telefoner. Senast den 15 augusti ska polisen redovisa till DI hur registret ska anpassas till lagstiftningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.