DI kritiserar polisregister

INTEGRITET2012-05-02

Datainspektionen vill tvinga polisen att sluta lagra och använda uppgifter från beslagtagna mobiltelefoner. Stora mängder information om enskilda sparas utan att det är relevant för brottsutredningen.

Datainspektionen, DI, är kritisk till att polisen lagrar uppgifter om sms, telefonsamtal och kontakter från telefoner som har beslagtagits, utan att pröva om uppgifterna behövs i polisens underrättelseverksamhet. DI har granskat hur Länskriminalpolisen i Stockholm hanterar mobiltelefoner som tagits i beslag i förundersökningar. Enligt DI tömmer polisen telefonen på all information – sms, samtalsloggar, kontaktuppgifter med mera. Därefter lagras informationen i en databas.

”Det är uppenbart att polisen genom detta förfarande registrerar personuppgifter utan att det finns fog för det”, skriver Datainspektionen i beslutet från sin granskning.

Innan en uppgift får sparas i registret måste polisen pröva om uppgiften är relevant för undersökningen. Enligt DI har en sådan prövning inte gjorts vad gäller 98 procent av uppgifterna. Oftast finns i en mobiltelefon uppgifter om många personer som inte alls är av intresse för polisen även om telefonens innehavare misstänks för b”, säger DIs generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

Därför förelägger DI polisen att sluta använda registret för beslagtagna telefoner. Senast den 15 augusti ska polisen redovisa till DI hur registret ska anpassas till lagstiftningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA