Diabetiker DO-anmäler Polisen – nekas plats på polisutbildningen

POLISEN2022-04-04

Diskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn av Polismyndigheten som nekar personer med insulinbehandlad diabetes att gå polisutbildningen. Civilutredaren Harris, som DO-anmält myndigheten, anser att det är ett solklart fall av diskriminering.

När Polismyndigheten i början av året ändrade de medicinska antagningskraven för polisutbildningen öppnades möjligheten för personer med neuropsykiatriska diagnoser, NPF, som medicinerar att gå vidare till prövningen och få en individuell bedömning.

Tidigare blev sökande med NPF-diagnoser automatiskt bortsorterade vid antagningen till polisutbildningen, något som var diskriminerande, enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Men för personer med diabetes typ 1, som behandlas med insulin, ändrades inte reglerna. För dem är det fortsatt inte möjligt att antas till polisutbildningen.

Med anledning av detta har DO inlett en tillsyn av Polismyndigheten. Det välkomnas av anmälaren Harris, som inte vill medverka i Publikt med sitt efternamn med hänsyn till sitt arbete som utredare inom myndigheten.

För två år sedan sökte han den funktionsinriktade utbildningen för personer som redan är anställda inom Polisen men blev bortsorterad på grund av sin diabetes.

– Som diabetiker finns det ingen möjlighet till en individuell prövning. Detta trots att medicinering vid NPF-diagnoser nu accepteras. Varför ska det inte även gälla för diabetiker? Jag anser att det är ett solklart fall av diskriminering, säger han.

Han påpekar också att redan yrkesverksamma poliser som diagnostiseras med diabetes typ 1 tillåts arbeta kvar.

Anders Henckel, genomförandeansvarig för den nya kravprofilen för polisutbildningen, har tidigare kommenterar beslutet att inte öppna prövningen för personer med insulinbehandlad diabetes i en intervju med Sveriges Radio P4 Värmland.

”Hälsotillståndet hos en polis får inte vara sådant att det i arbetet kan medföra en försämring av hälsotillståndet eller utgöra en risk för den enskilde, arbetskamraten eller andra personers hälsa och liv”, sade Anders Henckel till radiokanalen.

Men Harris anser att Polismyndigheten saknar tillräckliga kunskaper om de medicinska framsteg som har gjorts när det gäller behandlingen av diabetes.

– De tekniska hjälpmedlen har utvecklats väldigt mycket. Jag har sensorbehandling vilket gör att jag har stenkoll på mina värden. Om värdena är på väg ned vet jag det långt i förväg och kan ta lite druvsocker. Det är inga konstigheter, säger han.

Han hoppas att DOs utredning kommer att leda till en förändring av polisutbildningens antagningskrav.

– För många tjänster inom Polisen är polisexamen ett krav. Det här hämmar min utveckling inom myndigheten. Jag får helt enkelt inte samma möjligheter som mina kollegor.

Ytterligare två anmälningar mot Polismyndigheten har inkommit till DO från personer som har nekats plats på polisutbildningen på grund av sina diagnoser, skriver Polistidningen. Det är personer med epilepsi och multipel skleros, MS, som anser att de har blivit diskriminerade.

Senast 12 april ska Polismyndigheten ha inkommit med svar på ett antal frågor angående antagningskraven till DO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA