Få sökande till polisutbildningen

POLISEN2021-11-18

Nästan varannan plats på polisutbildningen i vår står tom, rapporterar Ekot. I förra veckan var totalt 570 personer antagna till 1 020 platser på de utbildningar som börjar 18 januari.

Polisutbildningen finns på fem platser i landet. Utbildningen går att följa både på plats och på distans. Men inför vårterminen står alltså nästan hälften av utbildningsplatserna tomma. Polismyndigheten påpekar till Ekot att antagningen fortfarande pågår och hävdar att det finns ett löpande intresse:

”När det gäller den pågående antagningen så kan vi se att det finns ett stort intresse för att bli polis, det är något som vi gläds åt. Samtidigt vill vi att fler ska söka till oss, vi behöver blir fler poliser”, säger samordnare Mattias Dejke till Ekot.

Störst problem att få sökande till utbildningsplatserna har polisområdena i Halland och i Norrbotten. En förklaring till det låga söktrycket till polisutbildningen är den låga arbetslösheten och industrins behov av arbetskraft, tror John Lindström, som är tillförordnad polisområdeschef i Norra Lappland:

”Det medför en viss problematik och detta har vi sett i Malmfälten en längre tid. Det är som ung lätt att få jobb, det finns en stor arbetsgivare och man får bra betalt”, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA