Få sökande till polisutbildningen

POLISEN2021-11-18
Nästan varannan plats på polisutbildningen i vår står tom, rapporterar Ekot. I förra veckan var totalt 570 personer antagna till 1 020 platser på de utbildningar som börjar 18 januari.

Polisutbildningen finns på fem platser i landet. Utbildningen går att följa både på plats och på distans. Men inför vårterminen står alltså nästan hälften av utbildningsplatserna tomma. Polismyndigheten påpekar till Ekot att antagningen fortfarande pågår och hävdar att det finns ett löpande intresse:

”När det gäller den pågående antagningen så kan vi se att det finns ett stort intresse för att bli polis, det är något som vi gläds åt. Samtidigt vill vi att fler ska söka till oss, vi behöver blir fler poliser”, säger samordnare Mattias Dejke till Ekot.

Störst problem att få sökande till utbildningsplatserna har polisområdena i Halland och i Norrbotten. En förklaring till det låga söktrycket till polisutbildningen är den låga arbetslösheten och industrins behov av arbetskraft, tror John Lindström, som är tillförordnad polisområdeschef i Norra Lappland:

”Det medför en viss problematik och detta har vi sett i Malmfälten en längre tid. Det är som ung lätt att få jobb, det finns en stor arbetsgivare och man får bra betalt”, säger han till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.