DO missar övergripande frågor

DO2011-10-19

Diskrimineringsombudsmannen, DO, börjar komma ikapp med hanteringen av anmälningar, men andra delar av verksamheten har fått stå tillbaka. Det anser Statskontoret.

DOs handläggning av anmälningar har blivit mer effektiv och rättssäker. Samtidigt har antalet oavgjorda ärenden minskat. Men förbättringarna har skett till priset av att annat arbete fått stå tillbaka, konstaterar Statskontoret i en myndighetsanalys.

DO har fått kritik, bland annat från Justitieombudsmannen, för brister i hanteringen av anmälningar. Myndigheten har genomfört ett antal förändringar, som nu gett resultat, konstaterar Statskontoret. Men fokuseringen på anmälningsärenden har inneburit att andra delar av myndighetens uppdrag har prioriterats ner. Det gäller såväl andra former av tillsyn som den främjande verksamheten. Också övergripande frågor om myndighetens roll och inriktning har fått anstå.

”DO bör åstadkomma en balans mellan sina olika uppgifter och säkerställa att det finns resurser för att fullgöra alla delar av uppdraget. I det ingår att se över fördelningen mellan kärn- och stödverksamhet. DO behöver också bli mer proaktiv i sitt arbete och förhållningssätt”, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA