Doktorander i fokus för nytt ST-program

HÖGSKOLAN2011-09-07

ST vill förbättra doktorandernas anställnings- och arbetsvillkor. I STs nya forsknings­politiska program betonas också att universitet och högskolor bör vara statliga myndigheter.

Det nya forskningspolitiska programmet fokuserar på hur universitet och högskolor ska organisera sin verksamhet. Enligt ST bör högskolorna vara statliga och i större utsträckning offentligt finansierade för att garantera forskningens oberoende.

Programmet betonar också behovet av att förbättra doktorandernas arbetsvillkor och att införa tillsvidareanställningar för universitetslärare.

Inger Ehn Knobblock är ombudsman och projektledare för STs doktorandsatsning:

– Många medlemmar inom universitet och högskola har osäkra arbetsförhållanden med visstidsanställningar som gör det väldigt svårt att planera det privata livet. Det kan till exempel vara väldigt svårt att få ett banklån med en sådan anställning. Det är också viktigt att satsa på den här gruppen då ett stort antal av dem som doktorerar så småningom hamnar inom statlig verksamhet, säger hon.

Främst blir STs nya forskningspolitiska program ett riktmärke för förbundet, en strategi att utgå ifrån för den som till
exempel ska skriva en remiss.

– Vi har ännu inte planerat in några seminarier om programmet på lokal nivå, säger Ing-Marie Nilsson, avdelningsordförande för ST inom universitet och högskolor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA