Doktorander i smyg har ett otryggt liv

HÖGSKOLAN2005-09-27

På svenska universitet finns forskarstuderande som arbetar utan att vara formellt antagna. Dessa ”skuggdoktorander” har en osäker framtid och otrygg ekonomi.

Sedan en reform 1998 måste man ha studiefinansieringen klar för att bli antagen som doktorand på universitetet. Men det finns institutioner och professorer som öppnar en bakväg för duktiga studenter som det inte finns doktorandtjänster eller annan finansiering för. De personerna får under kortare eller längre tid bedriva sina forskarstudier utan att vara formellt registrerade.

Doktoranden Paul Agnidakis på institutionen för kulturantropologi och etnologi vid Uppsala universitet har på Högskoleverkets uppdrag djupintervjuat åtta ”skuggdoktorander” vid Uppsala universitet. Högskoleverket hoppas att hans rapport ska väcka en debatt om hur man ska lösa problemet.

För problem är det. Systemet är olagligt, och skuggdoktoranderna tvingas därför forska i det fördolda. De blir inte alltid inbjudna till kurser och doktorandseminarier, och även socialt hamnar de utanför gemenskapen på institutionen.

Ekonomin värst

Men det som de intervjuade skuggdoktoranderna upplever som mest negativt är den osäkra ekonomin.

– Man kan få projektpengar efter projektpengar, och inget däremellan, säger Paul Agnidakis. Forskarstudierna kan ta väldigt lång tid när man under långa perioder måste försörja sig med annat arbete.

Glada över att få forska

De intervjuade doktoranderna är trots svårigheterna överlag glada över att vara där de är och få göra det de helst vill – forska. Därför är Paul Agnidakis inte övertygad om att hårda tag mot ”skuggsystemet” är det bästa.

– Men man bör lyfta fram frågan i ljuset och undersöka möjligheterna att underlätta för skuggdoktoranderna, säger han. Kanske bör man lätta något på kravet att ha hela studietiden finansierad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA