Domare kritiserar rättssäkerheten

RÄTTSSTATEN2008-05-23

Upprätthållandet av rättsstaten lämpar sig sällsynt illa för kortsiktiga utspel. Det skriver hovrättspresidenten och förre riksåklagaren Fredrik Wersäll i en debattartikel.

Efter bara några månader på det nya jobbet som chef för Svea hovrätt konstaterar den förre riksåklagaren Fredrik Wersäll att rätts- och kriminalpolitiken kommit att präglas av ett kortsiktigt och ensidigt perspektiv som är skadligt för rättsväsendet. I en artikel i Dagens Nyheter skriver han att ett ökande antal poliser oundvikligen kommer att leda till ökad belastning för det övriga rättsväsendet:

”Men eftersom inte några pengar avsatts till rättsväsendet i övrigt för den utveckling som det kan leda till kan konsekvenserna i stället bli att målen läggs på hög, parter inte får sina mål prövade inom rimlig tid och bevisning går förlorad”, skriver han.

Eftersom regeringen inte ens anslagit tillräckligt med resurser för det politiska målet med 20 000 poliser finns risken att övriga rättsväsendet får skjuta till pengar till polisen, vilket skulle ge ytterst besvärliga konsekvenser.

”Det är ingen tvekan om att belastningen på rättsväsendet påverkar de anställdas arbetsmiljö. Men det går nog tyvärr också ut över kvaliteten. Det ges helt enkelt inte tillräcklig tid för noggrannhet och eftertanke.”

Resurserna till rättsväsendet – polis, åklagare, domstolar och kriminalvård – måste fördelas på ett sådant sätt att det fungerar så bra som möjligt, anser Fredrik Wersäll. Annars riskeras det förtroende för rättsskipningen som är grunden för en rättsstat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Kapten Nemo (ej verifierad) tis, 05/27/2008 - 04:10
Jag har skrivit lite om detta på http://kaptennemo.wordpress.com/2008/05/27/om-domda-resning-och-medias-roll/

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA