Domare och domstolar ska utredas

RÄTTSVÄSENDET2009-11-23

En särskild utredare ska se över domarnas och domstolarnas integritet och självständighet. Regeringen har beslutat om utredningens direktiv.

För att domstolarna ska kunna vara oberoende och väl fungerande måste domarnas integritet och självständighet i dömandet garanteras. Det är därför viktigt att det är de skickligaste och mest lämpade juristerna som rekryteras till domare, säger justitieminister Beatrice Ask, M, i ett pressmeddelande:

– För att kunna rekrytera de bästa juristerna till domare är det viktigt att se över utvecklingsmöjligheterna i domstol. Det kan handla om att uppmuntra yrkesskicklighet och intresse för specialisering.

Enligt regeringens direktiv ska utredaren göra en översyn av befintliga domaranställningar och chefsstrukturen i domstolarna. Utredaren ska komma med förslag till förändringar av chefsstrukturen och om det bör skapa nya befattningar som domare, som inte innebär chefskap.

Utredaren ska också överväga om det behövs en särskild lag kring domstolar och domare för att markera domstolarnas oberoende ställning. Senast den 31 december 2010 ska utredningen vara färdig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA