Domstolarna förändras långsamt

RIKSREVISIONSVERKET2003-06-26
Domstolarnas utvecklingsverksamhet har ännu inte lett till snabbare handläggning, bättre service eller ökad kvalitet för medborgarna.

Däremot har förutsättningarna ökat för att de ska leva upp till regeringens mål om en renodlad domarroll och ökad samverkan mellan domstolar.

Detta konstaterar Riksrevisionsverket (RRV) som i ett regeringsuppdrag granskat resultatet av den utvecklingsverksamhet som bedrivits vid domstolarna under åren 1999-2002. Utvecklingsverksamheten har skett både med stöd av Domstolsverkets utvecklingsgrupp och av domstolarna själva.

Ett viktigt resultat av Utvecklingsgruppens insatser är att man lyckats öka förändringsviljan i domstolsväsendet. Ett problem i reformeringsarbetet är dock är att det finns många små domstolar, där det är svårt att skapa nya arbetsformer och ny arbetsorganisation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.