Driver vargjaktsnej till högsta instans

JURIDIK2013-09-05

Naturvårdsverket överklagar kammarrättens beslut att inte ge prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen, sedan förvaltningsrätten upphävt verkets beslut om skyddsjakt på en varg i Skåne.

En varg i Skåne har vid upprepade tillfällen rivit får. Naturvårdsverket gav tillstånd till skyddsjakt, men innan jakten hann organiseras överklagades beslutet av organisationen Nordulv. Förvaltningsdomstolen beslutade om inhibition, och jakten stoppades.

Naturvårdsverket överklagade inhibitionsbeslutet till kammarrätten, men fick inte prövningstillstånd. Nu går verket vidare till Högsta förvaltningsdomstolen. Naturvårdsverket anser att det är viktigt att frågan prövas eftersom det saknas vägledande beslut från domstol när det gäller möjligheten att verkställa beslut om skyddsjakt på varg.

”Vi ser det som mycket allvarligt att det inte går att genomföra skyddsjakt på varg för att skydda tamdjursägare mot allvarlig skada. Det gör det svårare att få en god samexistens mellan människa och varg. Vi behöver få klarhet i om skyddsjakt går att använda i viltförvaltningen. Därför har vi valt att driva ärendet vidare”, skriver sektionschefen Gunilla Ewing Skotnicka i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA