E-faktura blir obligatoriskt under nästa år

E-FÖRVALTNING2018-03-20
Från 1 april 2019 måste leverantörer till staten skicka sina fakturor digitalt. Det föreslår regeringen i en proposition om elektroniska fakturor.

Upphandlande myndigheter och enheter ska från 1 april 2019 få fakturor skickade till sig elektroniskt. Det förslår regeringen i en proposition till riksdagen.

”Det finns stora samhällsekonomiska och miljömässiga nyttor i att övergå till elektronisk fakturering vid offentlig upphandling. De ekonomiska besparingarna för samhället uppskattas till närmare 1,4 miljarder kronor under en sjuårsperiod”, kommenterar civilminister Ardalan Shekarabi, S, i ett pressmeddelande.

I propositionen föreslår regeringen att fakturor som en leverantör utfärdar till en upphandlande myndighet eller enhet måste överensstämma med den europeiska standarden för elektronisk fakturering, om inte någon annan standard för elektronisk fakturering har avtalats. Förslaget innebär att Sverige genomför ett EU-direktiv. Direktivet innebär att det blir obligatoriskt för upphandlande myndigheter och enheter att acceptera elektroniska fakturor som överensstämmer med den nya europeiska standarden. Kravet gäller offentliga upphandlingar som påbörjas efter 1 april 2019.

Enligt propositionen kommer regeringen att ge någon myndighet i uppdrag att tillhandahålla stöd i form av bland annat informations- och utbildningsinsatser både till den som upphandlar och den som lämnar anbud.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.