E-leg för statsanställda allt närmare

DIGITALISERING2020-12-21
Statsanställda ska kunna använda jobbets e-legitimationer i många olika digitala tjänster, föreslår Myndigheten för digital utveckling i en rapport till regeringen. Under våren ska nya avtal om e-leg träffas.

Myndigheten för digital utveckling, Digg, har regeringens uppdrag att etablera en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte. Den nya rapporten tar upp förslag om e-legitimationer för medarbetare som tagits fram inom ramen för regeringsuppdraget.

Digg konstaterar att det ännu inte finns någon e-legitimation som arbetsgivare kan skaffa till sina medarbetare och som går att använda för att logga in i sektorsoberoende tjänster. Därför föreslår Digg att myndigheten ska få uppdraget att ta fram två nya avtal för e-legitimering. Det ena avtalet ska knyta ihop e-legitimationsutfärdare med e-tjänster eller arbetsgivares inloggningssidor. Det andra ska knyta ihop arbetsgivare och e-tjänster när medarbetarens inloggning går via arbetsgivaren.

De nya avtalen ska tas fram under våren 2021, administreras av Digg och  vara gratis för användarna. Förhoppningen är enligt Digg att avtalen ska göra e-legitimationerna mer användbara i flera tjänster.

Digg tillhandahåller en infrastruktur för digital identitet där kvalitetsgranskade e-legitimationer ingår. I den infrastrukturen ska leverantörer av identitetsintyg (identitetsbevis efter att en användare e-legitimerat sig) att erbjudas tillitsgranskning. Syftet är att skapa en så säker tillitskedja som möjligt mellan e-legitimationsutfärdare och e-tjänster.

Redan nu kan arbetsgivare enligt rapporten förbereda sig för de nya avtalen genom att skaffa e-legitimationer som är godkända av Digg till sina medarbetare och se över sina avtal med leverantörer av identitetsintyg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.